Juni 2020

Sådan tager du en repræsentativ prøve - hver gang

 

Tilfældig eller basal prøvetagning, hvor du blot tager en prøve i en spand eller fra en hane, viser kun, hvad der er i processtrømmen på det tidspunkt, hvor du tager prøven.

Det betyder, at din prøve ikke siger noget om hele indholdet af din produktion eller proces, men giver kun et øjebliksbillede.

I denne udgave af CKE INFORMERER præsenterer vi dig for repræsentativ prøvetagning, og hvordan det ikke blot giver dig retvisende prøver, men også gør din hverdag lettere og mere sikker.

 

Repræsentativ prøvetagning

 

Repræsentative prøver uanset materiale og karakteristika

Lad mig komme med et eksempel. Du har et mejeri, og på et tilfældigt tidspunkt mens du fylder dagens produktion på tankvognen, tager du en prøve. Måske er det fra flødelaget, så du nu noterer, at tankvognen er fyldt med den tykkeste piskefløde, mens den i virkeligheden indeholder mælk.

Afhængig af dit produkts karakteristika siger sådan en prøve ikke noget om hele indholdet, ligesom du heller ikke tager højde for menneskelige fejl, som fx at du blev afbrudt af et telefonopkald og først fik taget prøven senere.

Med en sammensat prøveudtagning, hvor prøver tages ved regelmæssige intervaller over en periode, og hvor der benyttes en metode tilpasset din procestype, udgør prøven en brugbar repræsentation af hele produktet.

Her hos CKE forhandler vi prøvetagningsudstyr, såkaldte samplere, fra Sentry. Mælk er blot ét af de mange materialer, Sentrys samplere kan benyttes til; listen er meget længere og indeholder bl.a.

  • gasser

  • biomasse

  • træflis

  • fiskeaffald

  • medicin

  • fødevarer

  • vand og væsker

  • pulvere

  • fastestoffer

  • og meget mere.

 

Find en af Sentrys samplere lige her

 

Repræsentativ prøvetagning

 

Få pålidelige og præcise analyseresultater

Kan du stole på, hvad din analyse fortæller dig, hvis det, du analyserer, er en tilfældigt udtaget prøve? Ikke nødvendigvis.

Med andre ord bør din metode til prøveudtagning være designet til din specifikke processtrøm, procesbetingelser, materialers karakteristika, sikkerhedsrisici, certificeringsstandarder og lovkrav.

Typiske kriterier fortæller noget om, hvorfra du henter prøven; fx et transportbånd, en tank, rør eller beholder. De fortæller også noget om betingelserne; herunder om produktet er ætsende, brandbart, varmt eller koldt, radioaktivt eller giftigt.

 

Se Sentrys videoer, der viser, hvordan samplerne fungerer

 

Repræsentativ prøvetagning

 

Beskyt miljøet og medarbejderne

Driftmiljøet på mange arbejdspladser byder på farlige produkter og affald som fx giftige, eksplosive og ætsende materialer. Manuel prøvetagning i sådanne miljøer udgør en alt for stor risiko for både operatør og miljø.

Disse unødige risici elimineres med automatisk prøvetagning, hvilket betyder, at dine medarbejdere kan være i behørig afstand fra sundhedsskadelige materialer, ligesom risikoen for lækage og dermed forurening af det omgivende miljø minimeres markant.

 

Reducér nedetid og produktspild

Overvågning er et vigtigt led i en række processer i mange brancher; specielt energianlæg, olie og gas, petrokemisk og kemisk industri. Repræsentativ prøvetagning og analyse er således essentielle elementer for den effektive overvågning af anlægsprocesser og maksimering af udbyttet.

Ved at spare på overvågningen udsætter du dit anlæg og udstyret for risici, der kan udvikle sig til en katastrofe for din forretning.

Med den rette metode beskyttes dit produkt mod kontaminering, ligesom du har mulighed for at kontrollere, at de indgående materialer, du modtager, er af den rette kvalitet. Dette er specielt vigtigt i fødevare- og medicinalindustrierne.

Repræsentative prøver

I fødevarebranchen gør produkternes vandaktivitetsniveau en stor forskel for produktets holdbarhed, tekstur, sammenhængskraft, smag og vægt. Har du også interesse i fugtindholdet i produkterne, bør du læse om begrebet vandaktivitet, og hvordan du måler dette.

 

Læs mere om vandaktivitet lige her

 

Repræsentativ prøvetagning

 

Så uanset om det er træflis, fiskeaffald, mælk, biogas eller noget helt femte, du har behov for at tage prøver af, sikrer et automatisk system dig en repræsentativ prøve og frigiver tid fra manuelle processer.

Kontakt Steen Nielsen med dine spørgsmål. Han sidder klar på sn@cke.dk.

 

Ja tak, jeg vil gerne vide mere om repræsentativ prøvetagning

Vil du have artiklen som pdf?

Du kan let downloade den som pdf, så du også kan læse den offline.
 

Download CKE INFORMERER om repræsentativ prøvetagning
 

Ja tak, den vil jeg gerne have

 

 

Bestil SWAN Chematest

Bestil Chematest

Let og enkelt bestiller du her din SWAN Chematest, tilbehør og opfyldning.

 


 

 
 

Gå til bestillingssedlen

Opret servicesag

Har du et produkt, du har brug for at få serviceret, skal du først udfylde vores serviceformular.

 

 

 

 
Bestil service

Gå ikke glip af viden

CKE INFORMERER

om måling og analyse af dine parametre! Få nyheder og historier inden for dine interesseområder direkte i din indbakke.

 

 
Læs tidligere artikler og tilmeld dig