Kundehistorie

Sunde fundamenter i Kriegers Flak havvindmøllepark

Mandag den 6. september 2021 blev Danmarks største havvindmøllepark indviet. I maj 2020 blev det første fundament installeret i parken, mens den første vindmølle blev monteret i begyndelsen af 2021.

Fundamenttårnene står i det barske havmiljø. For at sikre at stålkonstruktionen og elektronikken, der befinder sig i fundamentet, ikke bliver beskadiget af fugt eller skimmel, har Vattenfall overvåget konstruktionen med fugtloggere fra Rotronic i tre af fundamenterne.

Hvert monitoreret fundament er monteret med fire fugtloggere. Inden møllen bliver montoret, er fundamentet dækket af et midlertidigt cover på toppen for at undgå vandindtrængning. Når møllen er monteret, installeres en affugter i fundamentet for at sikre indeklimaet.

Kriegers Flak havvindmøllepark - konstruktion af fundamenterne
Til venstre: Fundament på Kriegers Flak  •  I midten: En 3D-printet model af fundamentet  •  Til højre: en fugtlogger opsat inde i fundamentet
Fotograf: Vattenfall


Den største risiko for dannelse af skimmelsvamp er således om sommeren. Her er fundamenterne afkølet af havvandet og dermed relativt kolde i forhold til den omgivende luft. Da varm luft kan indeholde betydeligt mere vand end kold luft, betyder det, at den kolde overflade i stålkonstruktionen i højere grad risikerer at danne kondens.

Ved relativ fugt på over 70-80 % rh opstår risikoen for dannelse af skimmelsvamp. Samtidig har temperaturen også en betydning for dannelsen af skimmelsvamp. De fleste typer skimmelsvamp opstår i temperaturer mellem 15 °C og 28 °C. Kombinationen af sommerlige temperaturer og høj luftfugtighed er således blandt de faktorer, Vattenfall har holdt øje med under opførelsen af havvindmølleparken.

 

I indslaget fra TV 2 Lorry fra 6. september 2021 forklarer vores salgschef Niels Bay Petersen, hvordan konstruktionen overvåges. Indslaget finder du her nedenfor.

 

Havvindmøller som på Kriegers Flak

 

Fakta om havvindmølleparken

Sted: Kriegers Flak i Østersøen
 

Opført af: Vattenfall
 

Parkens areal: 132 km2
 

Antal vindmøller: 72
 

Samlet effekt: 604,8 MW
 

Læs mere på Vattenfalls website

Rotronic fugtlogger

Fugtloggerne, Vattenfall benytter i fundamenterne, er fra Rotronic.

 

Bliv klogere på Rotronic

Bestil SWAN Chematest

Bestil Chematest

Let og enkelt bestiller du her din SWAN Chematest, tilbehør og opfyldning.

 


 

 
 

Gå til bestillingssedlen

Opret servicesag

Har du et produkt, du har brug for at få serviceret, skal du først udfylde vores serviceformular.

 

 

 

 
Bestil service

Gå ikke glip af viden

CKE INFORMERER

om måling og analyse af dine parametre! Få nyheder og historier inden for dine interesseområder direkte i din indbakke.

 

 
Læs tidligere artikler og tilmeld dig